021-55445341

میلگرد رکابی چیست؟ (کاربرد و مزایای استفاده از آن)

اگر تعداد طبقات ساختمان موردنظرتان بیش از پنج طبقه باشد، به‌کارگیری میلگرد رکابی در ساخت و ساز بسیار حائز اهمیت است. میلگرد رکابی، آرماتوری U شکل است که هدف از استفاده آن تقویت سازه‌های بتن می‌باشد. این نوع میلگرد، سازه را در برابر نیروهای برشی و کششی محافظت می‌کند. مهم‌ترین مرحله‌ای که برای ساخت سازه از میلگردهای رکابی استفاده می‌شود مرحله اجرای فونداسیون و سقف تیرچه بلوک است.

برای دسترسی سریع به بخش‌های مختلف مقاله، روی عنوان موردنظر کلیک کنید:

به طور کلی میلگردها جهت کاربرد و مصارف متفاوتی تولید و استفاده می‌شوند. پیش‌تر به سوال میلگرد چیست؟ پاسخ کاملی داده‌ایم که می‌تواند اطلاعات مفیدی در اختیارتان قرار دهد؛ اما در این مقاله می‌خوانید کاربرد میلگرد رکابی چیست و چه مزایا و معایبی دارد.

میلگرد رکابی چیست؟

میلگردهای رکابی با اجرای فرایند خم‌کاری تولید می‌شوند. در فرایند تولید میلگرد رکابی، قسمت‌های انتهایی میلگرد را به صورت U شکل مانند قلاب و با زاویه ۱۸۰ درجه خم می‌کنند.

به طور معمول در عملیات بتن‌ریزی از میلگردهای U شکل برای ثابت نگه‌داشتن آرماتورهای طولی یا عمودی استفاده می‌کنند. به طور کلی، میلگردهای رکابی مستقیما در المان‌های سازه‌ای به کار برده نمی‌شوند، ولی برخی اوقات لازم است که با به‌کارگیری یک آرماتور U شکل، در المان‌های سازه‌ای استفاده شود.

هنگامی که میزان مهارکردن ساقه‌های U شکل کافی نباشد و شرایط برای اتصال مستقیم آرماتور وجود نداشته باشد، دو سر آرماتور U شکل به صورت ۱۸۰ درجه خم می‌شود تا در نهایت اتصال مهاری صورت گیرد.

در اصل اکثر موارد نام‌‌گذاری میلگردها بر اساس شکل ظاهری انجام می‌شود. به‌عنوان‌ مثال میلگرد رکابی که در برخی مواقع به آن میلگرد سنجاقی می‌گویند، از جنبه ظاهر شبیه به حرف U است. اما وقتی بیشتر به شکل آن‌ها دقت کنید در دو سمت میلگرد دو خمیدگی دیده می‌شود که به لباس رکابی شباهت پیدا کرده است. از این رو به این نوع میلگرد، رکابی می‌گویند.

کاربرد میلگرد رکابی

کاربرد میلگرد رکابی

در پاسخ به این سوال که کاربرد میلگرد رکابی چیست؟ باید گفت، مهم‌ترین کاربرد میلگرد رکابی در ساخت دیوارها است. آرماتورهای افقی دیوارها به وسیله این نوع آرماتورها به یکدیگر متصل می‌‌شوند. به طور کلی این آرماتورها به عنوان تنظیم‌کننده فاصله شبکه‌های آرماتور قائم در دیوارها استفاده می‌شوند.

زمانی که اجرای تنگ‌ها در فرایند تولید فونداسیون یا سقف فراموش می‌شود و جای دادن آرماتورهای انتظار، ستون‌ها بعد از این مرحله دچار مشکل و حتی غیرممکن می‌شود، دو آرماتور U شکل یا میلگرد رکابی را در جهت‌های مخالفت با یکدیگر بکار می‌برند تا شکلی تنگ مانند ستون ایجاد می‌شود.

در اصل محل به‌کارگیری میلگردهای U شکل در ساختار سقف است که برای مهارکردن دیوارها به عنوان نقطه استوار اهمیت دارد. به عبارت دیگر، در زمان بتن‌ریزی سقف، میلگردهای U شکل را در بتن وارد می‌کنند تا پس از انجام عملیات بتن‌ریزی، بتوان از آن‌ها جهت مهار دیوارها استفاده کرد. همچنین، برای نگهداری پایه‌های بالابر گزینه کاربردی و مناسبی هستند.

استفاده از آرماتورها و سیم آرماتوربندی در اجرای میلگرد رکابی می‌تواند به استحکام سازه کمک کند و از تحمل فشار و نیروی بیشتری برخوردار باشد. قیمت سیم آرماتوربندی تولید شده توسط صنایع مفتولی سینا را می‌توانید از فروشگاه سایت مشاهده فرمایید.

مزایا و معایب استفاده از میلگرد رکابی

میلگرد رکابی یکی از اجزای مهم در سازه‌ها است و آشنایی با مزایا و معایب آن می‌تواند در کیفیت پروژه تأثیرگذار باشد. مزایا و معایب استفاده از میلگرد رکابی عبارت‌اند از:

  • قابلیت اتصال آسان به‌واسطه قلاب‌ها
  • سبک و کم‌حجم
  • قابلیت اجرا با سرعت بالا
  • امکان تولید در وزن‌های متنوع
  • قابل استفاده در سازه‌های متنوع
  • مهار انواع میلگردهای طولی
  • قابلیت ایجاد پل برای انتقال بارها از سازه به زمین
  • افزایش میزان مقاومت دیوارهای برشی
  • محافظت از سازه در برابر زلزله
  • محدودیت برای باربری در مقایسه با میلگردهای دایره‌ای
  • ملزوم به وجود ابزارهای خاص جهت اتصال و نصب
  • دارای انعطاف‌پذیری محدود نسبت به سایر میلگردها
  • قیمت بیشتر نسبت به سایر روش‌های مربوط به اتصال سازه‌ها

معرفی انواع میلگرد رکابی

معرفی انواع میلگرد رکابی

میلگردهای رکابی در انواع مختلفی تولید می‌شوند. برای تشخیص اینکه نوع مصرف هر میلگرد رکابی چیست؟ بیشتر با انواع آن آشنا می‌شویم تا بازدهی بالاتری در ساخت و ساز داشته باشیم. در واقع هر کدام از انواع میلگرد رکابی بر حسب کارایی، نوع خم و شکل ظاهری شناسایی می‌شوند که هر کدام به نوبه خود بهترین کارایی ممکن را ایجاد می‌کنند.

برخی مواقع لازم است تا در شکل میلگرد رکابی تغییراتی ایجاد شود تا در المان‌‌های سازه‌‌ای به کار گرفته شود. همین امر موجب می‌شود با خم‌کاری بتوان شکل ظاهری میلگرد را تغییر داد. بر همین مبنا انواع میلگرد رکابی تولید می‌شود که پرکاربردترین‌های آن‌ها را با هم بررسی می‌کنیم.

میلگرد ممان منفی

میلگرد ممان منفی دارای حالت خمی با زاویه عمودی می‌باشد که شکل ظاهری آن شبیه به گردن اردک است. حتماً می‌پرسید دلیل نام گذاری این نوع میلگرد رکابی چیست؟ این نام‌گذاری از این جهت است که میلگرد ممان منفی بر خلاف سایر میلگردهای فشاری که توانایی تحمل ممان منفی را ندارند، با مقاومت بالا ممان‌های منفی را تحمل می‌کند و بر روی انواع تیرچه‌ها قابل اجرا خواهد بود.

میلگرد اوتکا

میلگرد اوتکا از نظر شکل ظاهری شبیه میلگرد عصایی است که کاربرد بیشتری هم در اجرای آرماتورهای بتنی دارد. از کاربردهای شاخص این نوع میلگرد افزایش مقاومت سقف، کاهش افت‌وخیز سقف و در عین‌ حال جلوگیری از ترک خوردن آن است. لازم به ذکر است که این نوع میلگرد همچون میلگرد قبلی، بر کلیه تیرچه‌ها قابل اجرا است.

میلگرد خاموت

اگر میلگرد U شکل را عمود بر میلگرد طولی کنند، به میلگرد به دست آمده خاموت گفته می‌شود. این نوع میلگرد رکابی به افزایش مقاومت سازه در مقابل کلیه نیروهای پیچشی و برشی کمک می‌کند و در همان شرایط می‌تواند از المان‌‌های قائم و بلند اطراف خود محافظت کند.

شاید برایتان جالب باشد که بدانید پراستفاده‌ترین نمونه این نوع میلگرد رکابی چیست؛ خاموت در سایز بین ۸ الی ۱۰ از پرمصرف‌ترین نوع میلگردهای رکابی از نوع خاموت است.

میلگرد سنجاقی

میلگرد سنجاقی به ابعاد باریک و ظریف مشهور است که خودش بر اساس میزان خمیدگی دو طرف میلگرد در انواع گوناگونی تولید و عرضه می‌شود. به عبارتی می‌توان گفت میلگردهای سنجاقی دو انتهای خمیده با زوایای مختلف دارند. برای تولید این نوع میلگرد، میلگردهای A2 مصرف می‌شود که به شکل خاموت هستند و خمش ایجاد شده در هر دو سر آن‌ها، زاویه‌های مختلفی دارد.

میلگرد خرک

میلگرد خرک نوعی دیگر از میلگردهای رکابی است‌. در میلگرد خرک زاویه خمش در هر دو انتها آن خلاف جهت هم است. این نوع میلگرد عمدتاً برای افزایش استحکام و پایداری مش فوقانی فونداسیون به کار برده می‌شود و هیچ نقشی در پی‌ریزی بتن ندارد. سوال برخی افراد این است که کاربرد این نوع میلگرد رکابی چیست؟ پاسخ این است که پس از اجرای مش تحتانی، میلگرد خرک باعث ایجاد فاصله بین دو مش می‌شود.

صنایع مفتولی سینا؛ تولیدکننده انواع سیم مفتول

با استفاده از میلگرد رکابی می‌توان مقاومت سازه را افزایش داد. این میلگرد با توجه‌ به شکل ظاهری که شباهت به لباس رکابی دارد نام‌گذاری شده است و انواع دیگر میلگرد رکابی نیز بر اساس ظاهرشان و ویژگی‌هایی که دارند شناخته می‌شوند که به طور کامل با هر کدام از آن‌ها آشنا شدیم.

صنایع مفتولی سینا تولیدکننده انواع مفتول آنیل شده، از جمله مفتول آجدار و سیم آرماتوربندی است. ما با سال‌ها سابقه تولید می‌توانیم نیازها و انتظارات مشتریان عزیز را در تولید مفتول با اندازه‌های خاص یا زمان ارسال منعطف و سریع را برآورده کنیم. برای کسب اطلاعات دقیق‌تر به صفحه «قیمت انواع مفتول» مراجعه فرمایید یا با ما تماس بگیرید. کارشناسان ما پاسخ‌گوی سریع شما عزیزان هستند.

    موضوعات مرتبط با این مقاله
ارسال پیام

نظرات کاربران
نظری وجود ندارد.