021-55445341

رابیتس یا راویز چیست؟

رابیتس که یکی از مصالح پرکاربرد در صنعت ساختمان‌سازی است که به عنوان شبکه فولادی در ساخت سقف‌های کاذب، دیوارها و پوشش‌های تزئینی استفاده می‌شود. با رشد صنایع فولادی و ساختمان‌سازی در کشور، استفاده از رابیتس نیز به طور چشمگیری افزایش یافته است و شغلی به نام “رابیتس‌کاری” ایجاد شده است.

رابیتس از جنس فولاد گالوانیزه ساخته می‌شود و بر اساس وزن، ستون و چشمه به دسته‌های مختلفی طبقه‌بندی می‌گردد. ما در این مقاله پس از پاسخ کامل‌ به این سوال که رابیتس چیست؟، اطلاعاتی را که درباره انواع رابیتس و کاربرد رابیتس باید بدانید را توضیح خواهیم داد، پس با ما همراه باشید.

برای دسترسی سریع به بخش‌های مختلف مقاله، روی عنوان موردنظر کلیک کنید:

برای اطلاع از قیمت روز مفتول سیاه تولید شده توسط صنایع مفتولی سینا به صفحه «قیمت مفتول سیاه» مراجعه فرمایید.

رابیتس چیست؟

رابیتس به انگلیسی Rabitz گفته می‌شود. این محصول از جنس ورق‌های فولاد گالوانیزه گرم نوردیده‌شده و ساخته شده از انواع مفتول گالوانیزه است که به‌ حالت شبکه‌ای طراحی و ساخته شده‌اند. این ورق‌های مشبک فلزی، توسط کشش عرضی و پرس ورق‌های گالوانیزه ساخته می‌شوند و به آن «توری رابیتس» هم گفته می‌شود.

همان‌طور که در عکس می‌بینید، در داخل این توری سوراخ‌هایی وجود دارد که به ‌اصطلاح به آن‌ها چشمه گفته می‌شود. چشمه‌ها شکل‌های مختلفی دارد که سبب می‌شود ظاهر انواع رابیتس از هم متمایز گردد. این چشمه‌ها ممکن است دایره‌ای، لوزی، مربع یا متوازی‌الاضلاع باشند؛ یکی از راه‌های طبقه‌بندی انواع رابیتس، بر‌ اساس شکل چشمه‌ها است.

تفاوت راویز و رابیتس چیست؟

تاریخچه رابیتس

شاید علاوه‌ بر «رابیتس»، اصطلاح «راویز» را نیز شنیده باشید. اگرچه برخی از افراد فکر می‌کنند که این دو اصطلاح به دو مصالح ساختمانی مجزا اشاره دارند، اما در حقیقت رابیتس و راویز یک مفهوم را دارند. رابیتس نام اصلی این مصالح ساختمانی است، اما راویز اصطلاحی است که به‌طور عامیانه به این توری فلزی گفته می‌شود.

تاریخچه رابیتس

همیشه در ساخت‌و‌ساز به ساختارهای مشبکی مشابه با توری Rabitz نیاز بوده است؛ اما در گذشته به‌جای این توری صنعتی، از ابتدایی‌ترین امکانات بهره می‌بردند؛ برای مثال، در مناطق جنوبی از نی و طناب و در مناطق دیگر از توری‌هایی که از شاخ و برگ درختان ساخته می‌شد، که ساختارهایی مشابه رابیتس داشته و از آن در ساختمان‌ها استفاده می‌کردند.

اما رابیتس به شکلی که امروز با آن آشنا هستیم اولین‌بار توسط کارل رابیتس (Carl Rabitz) مهندس آلمانی ساخته شد. او برای ساخت پشت‌بام خانه خود از رابیتس استفاده کرد تا بستر مناسبی برای ملات گچ و سیمان ایجاد کند. پس از آن، استفاده از این مصالح ساختمانی رونق گرفت و رابیتس که نام خود را از «کارل رابیتس» گرفته بود، جایگزین مصالح سنتی شد.

انواع رابیتس

انواع مختلف توری رابیتس در کاربردهای متنوعی استفاده می‌شوند. این کاربردها توسط مهندس معمار و با توجه به نیازهای ساخت‌و‌ساز مشخص می‌گردد. انواع توری رابیتس با سه دسته‌بندی اصلی یعنی چشمه، ستون و وزن سنجیده می‌شوند. در ادامه هر نوع را بررسی خواهیم کرد:

چشمه رابیتس

چشمه رابیتس در حقیقت به روزنه بین ستون‌ها گفته می‌شود که ویژگی‌های اصلی این توری ورقی است. انواع رابیتس بر اساس چشمه، به دو نوع «دو چشمه» و «سه چشمه» تقسیم‌بندی می‌شود. در مدل‌های دو چشمه، دو سری چشمه بین دو ستون وجود دارد و در مدل‌های سه چشمه، تعداد ردیف چشمه‌ها سه عدد است.

این چشمه‌ها می‌توانند شکل‌های مختلفی داشته باشند که رایج‌ترین آن متوازی‌الاضلاع است. هرچه تعداد چشمه‌ها در توری ورقی بیشتر باشد‌، ابعاد آن کوچک‌تر و هدر‌رفت انرژی کم‌تر خواهد بود.

ستون رابیتس

یک برگ توری رابیتس از تعداد مشخصی ردیف تشکیل می‌شود که به آن «ستون» گفته می‌شود. انواع رابیتس از نظر تعداد ستون، با توجه به تعداد ستون به ۳ دسته ۹ ستونه، ۱۱ ستونه و ۱۳ ستونه دسته بندی می‌شوند.

در میان این مدل‌ها، رابیتس ۱۳ ستونه موثر‌تر است و کاربرد بیشتری دارد. گاهی معماران از رابیتس ۹ ستونه به‌جای ۱۳ ستونه استفاده می‌کنند. با این کار، سرعت افزایش یافته و هزینه کاهش می‌یابد، اما کیفیت نهایی کم می‌شود. رابیتس‌های ۱۷ ستونه نیز وجود دارند که در کشورهای مختلفی در جهان استفاده می‌شوند؛ اما این نوع توری رابیتس در ایران با استقبال روبرو نشده است.

وزن رابیتس

یکی دیگر از ویژگی‌هایی که برای تقسیم‌بندی انواع رابیتس استفاده می‌شود، وزن است. وزن نهایی وابسته به‌ ضخامت ورقی است که در تولید رابیتس استفاده می‌شود. انواع رابیتس بر اساس وزن به چهار دسته سبک، نیمه‌سنگین، سنگین و فوق‌‌سنگین تقسیم می‌شوند. وزن با استفاده از باسکول مشخص می‌شود و قیمت نهایی نیز با توجه به وزن معین می‌گردد.

مهندس معمار مشخص می‌کند که کدام یک از دسته‌بندی‌های وزنی رابیتس برای چه کارکردی استفاده گردد.

کاربرد رابیتسکاربرد رابیتس

رابیتس یکی از مصالح ساختمانی همه‌کاره است که در کاربردهای وسیعی قابل استفاده است. برخی از کاربردهای رایج این توری ورقی شامل موارد زیر است:

  • گچ‌کاری و گچ‌بری
  • ساختن نما و طراحی گل‌های سقفی
  • پوشش بتن سیمانی
  • پوشش تأسیسات و سیم‌کشی
  • پوشش تیرآهن و آرماتورها
  • اصلاح و بهبود ترک‌های ساختمان
  • سقف کاذب
  • دکوراسیون داخلی سازه و ایجاد نور‌های مخفی
  • ایجاد طرح‌های زیبا در سقف
  • اندود‌کاری کانال‌های تونل و تأسیسات
  • ساخت انواع تندیس

مزایا و معایب رابیتسمزایا و معایب رابیتس

مزایا و معایب رابیتس به‌ شرح زیر هستند.

مزایای رابیتس

  • انعطاف‌پذیری بالا برای شکل‌دهی به ساختارها و طرح‌های مختلف
  • سبک‌وزن بودن که حمل و نصب آن را آسان‌تر می‌کند
  • قیمت مناسب که آن را به انتخابی اقتصادی تبدیل می‌کند
  • قابلیت برش و تنظیم برای برآورده کردن نیازهای پروژه‌های خاص

معایب استفاده از توری رابیتس

  • مستعد خوردگی و زنگ‌زدگی در محیط‌های مرطوب و خورنده
  • نیازمند پوشش اضافی برای جلوگیری از خوردگی
  • استحکام محدود نسبت به مواد مستحکم‌تر

سینا مفتول تولید و عرضه‌کننده انواع سیم مفتول

رابیتس یکی از مصالح ساختمانی رایج است که نقش مهمی در ساخت‌و‌سازها دارد و با چیستی و کاربرد آن آشنا شدیم؛ همین‌طور انواع توری فلزی رابیتس را با توجه به وزن، چشمه و ستون به چند دسته تقسیم‌بندی و هر کدام را بررسی کردیم تا در انتخاب نوع رابیتس با توجه به‌ نوع کاربرد آن اطلاعات مفیدی در اختیارتان گذاشته باشیم.

سینا مفتول یک تولید‌کننده با سابقه انواع مفتول است که انواع مختلف سیم و مفتول را برای کاربردهای مختلف تولید کرده و ارائه می‌دهد. صنایع مفتولی سینا اولین کارخانه را سال ۱۳۸۵ و پس از چند سال کارخانه دوم را (به ترتیب در تهران و سمنان) تاسیس کرد.

صنایع مفتولی سینا بیش‌تر از ۱۵ سال سابقه تولید سیم مفتول آنیل‌شده، اسید شور، مسوار و شاخه دارد و با بهره‌گیری از کادر حرفه‌ای، محصولات باکیفیتی را تولید می‌کند. پودر کشش درجه یک تولید‌شده توسط خود شرکت صنایع مفتولی سینا، یکی از عوامل کیفیت مفتول‌های این کارخانه است. شما می‌توانید برای اطلاعات بیشتر و قیمت روز انواع مفتول با کارشناسان ما در ارتباط باشید یا به صفحه «قیمت مفتول» مراجعه کنید.

    موضوعات مرتبط با این مقاله
ارسال پیام

نظرات کاربران
نظری وجود ندارد.